Mod Cott: Guest House on the Lake

A simple metal volume perched high on a bluff offers targeted lake views. The 14 solar panels that double as a shading device for the southern exposure collect enough energy to power the house’s intermittent use (net zero) and rainwater collected from the roof provides all household water. Predominantly oriented toward the south, the house’s galvanized metal exterior is punctuated by storefront windows that frame vignette views to the east and west.

Inside, a partition wall divides the rectangular space and supports the loft. Fir decking, a material repeated in paneling wrapping three sides of the interior, sits directly on steel joists to create both ceiling and floor. Thirteen-foot doors echo the paneling’s oversized wainscoting effect by further expanding the sense of scale and height in the small space. The doors open to capture the southern view, prevailing breezes, and the sounds of nature, creating seamless indoor-outdoor connections when desired.