Lady Bird Johnson Wildflower Center Admissions Kiosk

Inspired by greenhouses in the LBJ Wildflower Center’s gardens, the new admissions building serves as a “lighthouse” to mark the entrance for visitors who predominantly arrive by automobile.  Built mostly off-site, the building’s construction occurred with minimal disturbance to the existing “cistern plaza”.  Resting lightly on the ground, the building wears sustainability on its sleeve - an intentional decision intended to introduce the public to the research that happens behind the scenes at the Wildflower Center. Condensate water is collected to irrigate the green roof and green wall.   The building’s finishes: locally sourced cypress, renewable cork flooring, low-VOC paints and adhesives, formaldehyde free plywood and recycled denim insulation compliment the Wildflower Center’s sustainable mission.  Because substantial daylighting and natural ventilation keep energy use low, 67% of the building’s annual energy needs are provided by the solar PV array that functions as a shade awning at the visitor transaction windows.